In 1993 groeide binnen de brandweer van Leopoldsburg vanuit enkele ervaringen op het terrein het idee om voor brandweer- en ambulancediensten een structuur te ontwikkelen die zich bezig houdt met de belevingswereld van hulpverleners.
Hieruit ontstond het Fire Stress Team, in brandweermiddens beter gekend als ‘het FiST’. De stichter en trekker van het FiST was Erik de Soir. Erik was sedert eind 1991, in de schoot van de Leerstoel Psychologie van de Koninklijke Militaire School en als stafmedewerker van het Centrum voor Crisis Psychologie, bezig met de uitwerking van een model om enerzijds de getroffenen van rampensituaties op te vangen en anderzijds de militairen en hun families, geconfronteerd met langdurige, risicovolle operationele inzet.
Hij begon in 1994 zelf als vrijwillig ambulancier en in 1997 als vrijwillig brandweerman en ondervond al snel dat er wel degelijk nood was aan een opvangstructuur binnen de brandweerwereld..
Erik de Soir ontwikkelde vanuit het Studiecentrum voor Stress en Trauma (aan de Koninklijke Militaire School) een model voor de psychosociale crisisopvang binnen de hulpdiensten, geïnspireerd op de militaire modellen die hij ontwikkelde.
Samen met een groep pioniers uit de Antwerpse en Limburgse Kempen, gesteund door collega’s van de brandweer Hasselt legden zij de eerste bouwstenen van FiST.
Op het vlak van wetenschappelijk onderzoek naar de preventie, de aanpak en de nazorg van ingrijpende gebeurtenissen is er de laatste jaren heel wat vooruitgang geboekt en het FiST wil gelijke tred houden met dit onderzoek. Het FiST ziet het als een uitdaging om een pionier te zijn voor de psychologische omkadering van first responders, betrokken bij uitzonderlijke, ingrijpende of schokkende interventies. De vrijwillige en onvoorwaardelijk steun voor collega’s.
Het FiST is provinciaal en gelaagd opgebouwd uit FiST Antennes, FiST Debriefers en FiST Supervisoren.
Waarom een VZW oprichten
Meer dan redenen genoeg dus om over te gaan tot de oprichting van een VZW. Met FiST Vlaanderen VZW willen we een antwoord bieden op de vele doelstellingen en uitdagingen, zowel bij preventieve als acute interventies. Onze Vlaamse overkoepeling zal de provinciale FiST medewerkers ondersteunen en een structuur bieden voor de toekomst.
Structuur & Organisatie